Участие в проекти


от teach_admin

Програма за училища посланици на Европейския парламент през учебната 2017/2018 година


Общо 30 училища от цялата страната, които ще се включат в Програмата за училища посланици на Европейския парламент през учебната 2017/2018 година, ПМГ „Баба Тонка“ е единственото русенско училище одобрено от подадените над 140 кандидатури на училища от всички области в България. Основната цел на програмата е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация и да ги включи активно в създаването на европейския дневен ред. В началото на 2018 г. в избраните училища ще бъдат изпълнени заложените дейности, сред които симулационни игри, провеждане на информационни кампании, честване на Деня на Европа и др.
Този етап от програмата ще бъде оценяван от страна на Информационното бюро на Европейския парламент, а най-добре представилите се ще получат статут на училище посланик, както и възможност за участие в специализирани инициативи на ЕП в Страсбург и Брюксел.
Повече за дейностите по проекта може да видите тук

ПРОЕКТ "ИКТ - движеща сила за промяна в образованието"


Идентификация на проекта:

Romania- Bulgaria Cross-Border Cooperation programme 2007-2013
Ref: Project title: “ICT – a force for change in education”
Priority Axis 3 – Economic and social development
Key areas of intervention 2, Cooperation on human resources development

Applica tion Number: 2(3i)-3.2-3,
Title: “ICT – a force for change in education”
MIS-ETC: 221

Десислава Дончева - Мениджър Проект
Виорел Гета - Румънски Партньор
Георги Коритаров - ПР

Водещ партньор: ЕВРОИНТЕГРА

Партньо ри от България:
Математическа гимназия "Баба Тонка", Русе - координатор Митко Кунчев
СОУ „Емилян Станев”, Велико Търново - координатор Наталия Любенова
СОУ „Васил Левски”, Главиница - Нефие Раим

Партньори от Румъния:
Scolar “Nikolai Titulesku”, Calarasi
Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, Calarasi
Grupul Scolar “Alexandru Odobescu”, Lehliu Gara

ПРОЕКТ "Европа в Русе и Русе в Европа"

През лятната ваканция на 2011 г. ТТ „МАГИМ” работи по проекта „Европа в Русе и Русе в Европа”, финансиран от УН към гимназията и Община Русе. Съставът подготви на немски език постановката „Дон Жуан или Любовта към геометрията” от Макс Фриш, чиято премиера се състоя на 20.09.2011 г. С видеото на представлението ТТ „МАГИМ” участва в международен конкурс за аматьорски театри в Германия, посветен на 100-годишнината от рождението на писателя.
Представлението бе едно от културните събития в града през септември и бе посетено от русенската общественост.
Постановката на ТТ "МАГИМ" бе с продължителност час и половина – нещо, което до сега не е правено у нас – цялостно представление със съответния декор, реквизит, хореография, и то изнесено на немски език от актьори (макар и аматьори), които не са носители на езика.

ПРОЕКТ "Образователна интеграционна система за знание, толерантност и превенция на агресията"

През тази учебна година започна проект, чиято идея е създаване на иновативна система за обучение, творчество, интеграция и възпитание, обединяваща в едно традиционните форми за работа с ученици с възможностите за електронно обучение, изпозвайки ИТ и Интернет, методи на самообучение и самовъзпитание. Водещата организация е Частна профилирана гимназия “Академик Любомир Илиев”, гр. Пловдив, а партньори са Образцова математическа гимназия “Академик Кирил Попов”, гр. Пловдив и Математическа гимназия “Баба Тонка”, гр. Русе. Проекта е по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG051PO001-07/4.2-01 “Да направим училището привлекателно за младите хора” на Европейски Социален Фонд и МОМН на Република България.
Повече за работата по проекта може да прочетете тук.

ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМА КОМЕНСКИ "Европа отива на театър"

От 2007 година МГ “Баба Тонка” е партньор в международен проект по програма Коменски. Темата на проекта е “Европа отива на театър” и включва междукултурен обмен и съвместна работа на ученици и учители от няколко европейски училища - Малта, Германия, Италия, Турция и България. През първата година от проекта учениците ще изучават европейските приказки, а през втората - различни европейски литературни жанрове. Дейностите по проекта ще бъдат публикувани на интернет страница, а представленията ще бъдат записани на DVD. Всички истории, върху които са работили участниците ще бъдат събрани и издадени в малка книжка. В края на втората година ще се изработи общ календар-сувенир.

ПРОЕКТ НА ТЕМА “Имате ли цел или нямате”, 4-10.11.2007 г., ИСТАНБУЛ

През месец ноември 2007 година група ученици от МГ “Баба Тонка” взе участие в Международен младежки проект в Истанбул, Турция. В работата по проекта се включиха групи младежи от Португалия, Швеция и България. 22 младежи от 4 различни европейски страни в продължение на една седмица дискутираха проблема за липсата на цели у младите хора и направиха нови открития за себе си и за връстниците си.

В проекта участваха Кристина Русимова (12а клас), Тихимир Тодоров (12в клас), Илиян Иванов (12в клас), Николай Вълчев (12в клас) и Даниел Данев (11а клас). Ръководител на групата ученици беше г-жа Росица Лясковска, учител по информатика и ИТ.

11 ГОДИНИ СЪВМЕСТНА ДЕЙНОСТ МЕЖДУ МГ "БАБА ТОНКА" - РУСЕ И BRG "KEPLER" - GRAZ‚ AUSTRIA

През 2003 година се навършват 11 години от началото на връзката между двете училища. Този период е белязан с богата съвместна дейност - участие в олимпиади по математика, изложби‚ гостуване при отбелязване на важни годишнини, обмен на учебници и други. В Австрия на немски език бяха изготвени два свитъка със задачи от олимпиадата по математика в България и от Балканиадата в помощ на извънкласната работа по математика. Възникването и развитието на отношенията бяха възможни благодарение на директора на гимназия Кеплер - Алберт Лоренц и учителят по математика Ерих Виндшбахер. Езиковата бариера не беше проблем благодарение на всеотдайната работа на г-жа Анка Димова - учител по немски език.

ТОТТОРИ ХИГАШИ, ЯПОНИЯ

През 1999 г. по време на участие в тур, финансиран от Японската федерация д-р филос. М. Желязкова съдейства за създаването на дружески връзки между МГ "Баба Тонка" и училището Тоттори Хигаши от гр. Тоттори, Япония.
През следващите две учебни години нашите връзки включваха размяна на сведения за училищата и снимков материал, във връзка с това размяна на картини, рисунки, художествена фотография и калиграфии, които бяха представени две изложби: през месец март, 2000 г. в гимназията и през месец март 2001 г. във фоайето на Пленарна зала в сградата на общината в Русе. Първата изложба беше открита от първия секретар на посолството на Япония в България господин Тошио Сугиура.
На нашите японски приятели ние изпратихме 300 мартеници с пожелание за здраве и успехи. Въпреки разстоянието и културните различия ние показваме как младите хора на нашата планета могат да контактуват и се опознават взаимно в името на по-доброто ни общо бъдеще.


Предстоящи събития

Няма предстоящи събитияПолезни връзки

BezNasilie
МОMН
РУО-Русе
Община Русе
инфо за град Русе


Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]


Случайнa снимка

Надиграване 9.05.2012 г.
Случайнa снимка - Преглед на снимка в оригинални размери
Брой снимки: 200


Онлайн

Гости: 6
Регистрирани: 0
На тази странница: 1
Регистрирани: 1384, най-новият: sil.jordanova

Официален сайт на МГ "Баба Тонка" - 2008