Гражданско образование


от teach_admin

Симулативен съдебен процес

На 27.05.2009 г. в МГ "Баба Тонка" под ръководството на преподавателя по етика и право М. Желязкова се състоя първият в Русе, разигран от ученици от средното училище, симулативен съдебен процес по действителен съдебен казус. Учениците от 10 клас пресъздадоха истинската обстановка в залата на съда, показаха умения за навлизане в юридически казус, както и възможност за ситуативно ориентиране в хода на самото съдебно дирене. Консултатант при подготовката беше преподавателят от Юридическия факултет на Русенския университет И. Иванов
Специален гост на симулацията беше Окръжният прокурор на гр. Русе Огнян Басарболиев. В изказването си след приключването на делото той даде висока оценка на работата на учениците и им пожела успешна реализация в сферата на правораздаването.

Кръгла маса

Магдалена Желязкова представи 4-годишния си опит от преподаване на теми по екологична философия и екологична етика в гимназията. На сесията присъстваха старши експертът по история и философия към РИО на МОН Юлиян Гюрчев и директорът на МГ Митко Кунев. Специален гост на кръглата маса беше гл. ас. Иван Колев, преподавател в СУ "Климент Охридски" и автор на учебници по философия, етика и право и свят и личност. Мултимедийно беше представен опита на преподавателя, след което се състоя оживена дискусия. Стигна се до извода, че включването на урочни единици по екологична етика и екологична философия има огромно значение за формиране на екологичното съзнание на учениците - утрешни граждани на страната и планетата.

Адаптация към климатичните промени

Състезанието, в което за втора година участваме, се нарича “Глобални дебати – Хората говорят” към Фондацията на ООН. Тазгодишните (2009/2010 учебна година) участници в отбора на МГ “Баба Тонка” са Ралица Божинова, Стефан Стоев, Антоний Данев, и Мария Гецова, но проектът не би се осъществил без помощта на нашите съученици, които участват в клиповете ни и помагат с есетата. Това е и целта на проекта – да накараме възможно най-много хора да се замислят над борбата с климатичните промени.
Миналогодиш ният отбор се класира на четвърто място в света на същото състезание сред повече от 70 активни училища. Бяхме представители на едно от шестте училища от цял свят (изкл. САЩ), които посетиха централата на ООН през юли месец в Ню Йорк.
Тази година регламентът е малко по-строг и предполага доста по-сериозна работа.
Проектът се провежда в две „части” – съотв. през първия и втория учебен срок, като за всяка част има отделна тема. Този срок темата ни е „Държавите от Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата трябва да предоставят повече помощ на развиващите се държави, за да се адаптират към климатичните промени”. От нас се изисква и да изпълним определени компоненти – трябва да направим дебат, да напишем изследователски блогове, да създадем план за адаптация на държава от Третия свят, както и чрез клипове да изразим мнението си.
Целта на организаторите е да ни накарат да информираме местното общество за всички начини, по които могат да повлияят на климатичните промени. Важно е и да се предприемат директни действия (отборът участва в засаждането на дървета в Парка на младежта). Планираме раздаване на флаери и поредица презентации пред съучениците ни.
Наградата за тазгодишните отбори-победители (този път 2 от САЩ и 2 интернационални) ще бъде участие на 7-дневен дебатьорски форум в Холандия

Европейски младежки парламент

През лятото на 2008 г. Три момчета и едно момиче от тогавашния 11а клас ентусиазирано решиха да участват в сесия на Европейски младежки парламент в София. И докато съучениците им си почиваха, те се заеха сериозно и прочетоха повече от 200 страници за участието си във форума. В отбора влязоха Даниел Данев, Явор Попов, Деян Михайлов и Катя Георгиева. Представянето им беше на изключително високо ниво (на английски език) и за награда трима от тях бяха поканени да влязат в представителния отбор на България за участие в 60-та Международна сесия на европейския младежки парламент в Стокхолм през април 2009 г. Даниел, Явор и Деян отново се представиха отлично и са поканени да уастват в 61-та Международна сесия на Европейския младежки парламент този път в Льовен, Белгия, където ще заседават в залата на истинския Европейски парламент. Сесията ще бъде през м.юли 2009. Да пожелаем успех на момчетата - вече абитуриенти и приети в Британски учебни заведения.
***

Цикълът от предмети започва да се изучава през 1994г. От тогава всяка година се провеждат олимпиади по философия. През 2004г. Венелин Любомиров Тодоров от 11 А клас беше класиран за национален кръг.
Предстоящи събития

30 September at 0000
Безплатен очен скринингПолезни връзки

BezNasilie
МОMН
РУО-Русе
Община Русе
инфо за град Русе


Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]


Случайнa снимка

Дипломи 2013
Случайнa снимка - Преглед на снимка в оригинални размери
Брой снимки: 57


Онлайн

Гости: 3
Регистрирани: 0
На тази странница: 1
Регистрирани: 1384, най-новият: sil.jordanova

Официален сайт на МГ "Баба Тонка" - 2008