Д-р Галина Бобева е удостоена с почетната награда на МОН „Неофит Рилски“

24 May 2022 - 15:12:17, Постижения на ученици, teach_admin,

По традиция на 24 май Математическа гимназия „Баба Тонка“ – Русе отбелязва Деня на буквите, словото и знанието и изпраща своите абитуриенти. Тържеството се състоя в училищния двор, който в дните на пандемията остана единствената сцена.
Този 24 май събра отново своите ученици, учители, родители и гости. Дворът грейна, огрян от празничното слънце, венците, увити от свежите цветя на осмокласниците, красивите усмивки на 12-класниците и надеждите за успешното утре извън вратите на любимото училище.
Гости на тържеството бяха: д-р Росица Георгиева, началник на РУО – Русе, доц. Десислава Атанасова – заместник-ректор на РУ „Ангел Кънчев“, доц. Галина Иванова – председател на училищното настоятелство, Пламена Гагова – председател на обществения съвет към гимназията, Анелия Ангелова – старши експерт по математика в РУО.
Д-р Росица Георгиева донесе радостната вест, че Министерството на образованието и науката удостоява с почетната награда „Неофит Рилски“ д-р Галина Бобева, настоящ директор на гимназията.
Тържеството продължи с речта на Борислава Георгиева – бивш възпитаник и настоящ учител по български език и литература в гимназията. От името на Випуск 2022 реч произнесе Александър Георгиев от 12. в клас.
Петокласницит е поздравиха своите най-големи съученици и подариха по един балон на всеки от петте завършващи класа, с пожелание да следват мечтите си и да не спират устрема си напред и нагоре.
12- класниците бяха поздравени от Мария Кирилова, ученичка в 11.в клас и председател на Ученическия съвет в гимназията. Тя получи награда за академичните резултати и обществената си дейност от Американския университет в Благоевград. Абитуриентите получиха и картички с красиви стихове, написани от Елизабет Вратинкова от 8.г клас.
Тържеството завърши с изпълнението на песента „Клетва“. Изненадата към 12-класниците бе организирана от Деян Джумалийски от 12.б клас с помощта на Волен Кръстев от 11.в, Вероника Малчева от 11.а, Аделина Радева от 9.б, Ранимир Павлов от 10.в и на Александър Стефанов, учител по музика в гимназията.


Математическото състезанието за ученици от ІV клас „Математика за всеки“

14 May 2022 - 14:03:14, Съобщение, teach_admin,

Съгласно регламента Математическото състезанието за ученици от ІV клас „Математика за всеки“, което се проведе на 14.05.2022 г. резултатите на участниците ще бъдат публикувани след 30 май 2022 г.!


Важно за зрелостниците

11 May 2022 - 21:43:16, Съобщение, teach_admin,

Информацията за завършване на 12. клас може да видите тук.

На 16 май от 15:00 ч. до 16:00 ч. ще се проведе стрест-тест за учениците, които ще се явяват на ДЗИ по ИТ/Информатика. Всички ученици трябва предварително да си тетстват достъпа с edu.mon имейлите си чрез вход в link (при проблем трябва да потърсят съдействие от директор) и да се явят на 16 май в 14:45 часа в компютърни кабинети 22-25. Преди стрес-теста учениците ще бъдат инструктирани за начина и особеностите при провеждането на ДЗИ по ИТ/ Информатика.

Инстру ктаж за зрелостника може да изтеглите от тук.

Инструктаж за квестора може да изтеглите от тук.


„Креативна работилница“ отвори врати

29 April 2022 - 16:50:52, Участие в проекти, teach_admin,

На 29.04.2022 г. отвори врати СТЕМ център „Креативна работилница“ в МГ „Баба Тонка“. Той е създаден по Национална програма на МОН „Изграждане на училищна СТЕМ среда“ и представлява самостоятелно учебно пространство, в което са обособени шест зони.
Гости на откриването бяха д-р Росица Георгиева, началник на РУО на МОН в Русе, Енчо Енчев – заместник-кмет на Община Русе, Анелия Ангелова, експерт по математика в РУО, директори и заместник-директори на русенски училища. Те бяха посрещнати от Галина Бобева – директор на МГ, в аулата на гимназията, след което посетиха СТЕМ пространството, обновения музей и новосъздадения кабинет по БДП.
Учениците от 11. в клас /профил „Софтуерни и хардуерни науки/ представиха: Препродукция на Пролетното надиграване в МГ „Баба Тонка“, занимания в учебен час по информационни технологии /профилирана подготовка/. Всяка година в навечерието на 6 май – празникът на Русе, в гимназията се провежда фолклорно надиграване между учениците от всички класове. Тази година то ще се проведе на 19 май.
В СТЕМ пространството учениците работят разделени на екипи. На всеки екип беше поставена различна задача: създаване на сториборд, рекламна брошура, векторно лого, рекламен клип на предстоящото събитие. Във фотостудиото друг екип направи снимки на свои съученици, облечени в народни носии, така демонстрира техники на заснемане на кадри в различни операторски планове с различно осветление, усвоени в модул „Мултимедия“ на профилираната подготовка по информационни технологии в 11. клас. Идеята за заниманието е на Диляна Ангелова и Снежана Тодорова, старши учители по информатика и информационни технологии, свързана е с отбелязването на Международния ден на танца на днешна дата.
Ментори на екипите от 11-класници бяха ученици от 12. клас, с ръководител Силвия Йорданова, старши учител по информатика и ИТ, която е част от екипа, разработил проекта за СТЕМ центъра.


130-годишнината от написването на Българския всеучилищен химн бе отбелязана в МГ „Баба Тонка“ с различни инициативи

15 April 2022 - 21:43:34, Постижения на ученици, teach_admin,

На 15 април 1892 г. в Русе учителят по френски език Стоян Михайловски написва стихотворението „Кирил и Методий“, като му поставя амбициозното подзаглавие „Проект за български всеучилищен химн“. Стихотворението е отпечатано в сп. „Мисъл“, кн. 9-10 от същата година. От бележка под линията става ясно, че то е „твърде сполучливо поставено“ в музика от русенския учител Божинов. Тази мелодия е забравена, защото проектът за всеучилищен химн се превръща във всенароден с мелодията на Панайот Пипков, учител в Ловешката мъжка гимназия (1901 г.).

В чест на 130-та годишнина от написването на текста в МГ „Баба Тонка“ се проведоха няколко инициативи. Учениците от 8.в и 8.г клас посетиха РБ „Любен Каревелов“ и се запознаха с историята на написването на химна. Любезните домакини им показаха първата публикация на текста в сп. „Мисъл“ (1892). Учениците посетиха и кабинета на акад. Михаил Арнаудов, разгледаха негови ръкописи, автографи и ценни книги.

В навечерието на пролетната ваканция с ученици от различни класове се проведе „Работилница за творческо писане“. Бяха обсъдени теми и идеи за написването на есета и разкази. През ваканцията учениците имаха възможност да работят върху създаването на своите текстове. На 11.04. журито, съставено от учители по български език и литература и училищния психолог, получи 19 текста. Единодушно бяха отличени 7 текста на ученици от 8., 10. и 12. клас. Те ще бъдат наградени на традиционната литературна конференция в края на м. май.

Учениците писаха по следните теми:
- Народността не пада/ там, дето знаньето живей! /Есе/
- Но винаги духът народен;/ подпорка търсеше у вас,/ о, мъдреци! /Есе/
- Напред! Науката е слънце,/ което във душите грей! /Есе/
- Представете си, че сте ученик в Русенската мъжка гимназия. Вашият учител по френски език създава проекта за всеучилищния химн. Четете стиховете му. Какви емоции изпитвате? /Есе, разказ/
- Съберете истории на вашите родители, баби и дядовци за честването на 24 май в годините, когато те са били ученици. По какво си прилича честването тогава с честването на празника днес? Защо 24 май е най-обичаният български празник? /Есе, разказ/
- Какво е мястото на „Кирил и Методий. Български всеучилищен химн“ в днешното училище, сред вас – младите хора, които сте призвани да го пренесете в бъдещето? /Есе/
- Напишете фантастичен разказ: Как ще се чества 24 май след 100 години? А след 200? /Разказ/

На 13.04. се проведе тематичен час на класа, в които всички ученици от училището се запознаха с историята за написването на стихотворението „Кирил и Методий“. Учениците от 10. г клас проведоха импровизирано състезание. Химнът озвучи много класни стаи, учениците го изпяха заедно с класните си ръководители.

Цветелина Георгиева


Два ЗЛАТНИ МЕДАЛА на Ученическата секция на 51. Пролетна конференция на Съюза на математиците в България

13 April 2022 - 18:38:03, Постижения на ученици, teach_admin,

ЗЛАТНИ МЕДАЛИ и грамоти за ОТЛИЧНО представяне завоюваха Мария Кирилова от 11в клас с доклада си „Робот с изкуствен интелект 3D AI Robot” и Анакин Али от 11б клас с проекта си „TiHub - автоматизирана платформа за оценяване“ на Ученическата секция на 51. Пролетна конференция на Съюза на математиците в България, която се проведе от 5 до 8 април 2022 г. в гр. Трявна.

С грамоти за МНОГО ДОБРО представяне бяха удостоени Светлозара Кирова и Никол Георгиева от 10б клас за своята разработка „Математиката в балетното изкуство“, Есра Тейкова от 8а клас за проекта си „History of Computer Science and Math“ и Рая Христова от 10в и Ния Нейкова от 10б клас за сайт си „Sunset Diary“ .

В конференцията участваха ученици от цялата страна със свои разработки в областта на математиката, информатиката и информационните технологии.

От МГ „Баба Тонка“ в престижната конференция се включиха 7 ученици с 5 проекта. Научен ръководител на учениците е Сюзан Феимова – старши учител по информатика и информационни технологии. Учениците се представиха чудесно. Те успешно пребориха силната конкуренция и спечелиха най-високите отличия на конференцията.


Отиди на страница  [1] 2 3 ... 114 115 116

Категории новини


Предстоящи събития

Няма предстоящи събитияПолезни връзки

BezNasilie
МОMН
РУО-Русе
Община Русе
инфо за град Русе


Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]


Случайнa снимка

Концерт 19.05.2010 г.
Случайнa снимка - Преглед на снимка в оригинални размери
Брой снимки: 85


Онлайн

Гости: 7
Регистрирани: 0
На тази странница: 1
Регистрирани: 1384, най-новият: sil.jordanova

Официален сайт на МГ "Баба Тонка" - 2008