Фирма “Grema 3D” представи най-новите технологии за 3D сканиране пред учениците от 11. клас

30 January 2023 - 17:40:22, Участие в проекти, teach_admin,

На 27.01.2023 г. Андрей Дуницов, собственик на фирма “Грейт Мастър ЕООД” изнесе лекция, придружена с демонстрация пред учениците от 11. клас на МГ „Баба Тонка“, които изучават профил информационни технологии и информатика. По време на лекцията учениците се запознаха с различните начини за изграждане на 3D модел. Представено бе предимството при използването на 3D скенери и това, че основното им предназначение е за измерване, но имат и много други приложения в практиката. Направена бе демонстрация на бързо сканиране на малък предмет и човек с най-новият модел скенер.
Това няма да е последната среща на ученици от гимназията с представители на фирмата, защото постигнахме договореност да си сътрудничим и за в бъдеще. Скоро ще организираме учебен практикум, за да се докоснат учениците до тези най-нови и модерни технологии. Направените сканове учениците ще могат да използват при създаването на собствени игри и аватари.


Ученици от Математическа гимназия „Баба Тонка“ дигитализираха експонати от Музея на Баба Тонка, за да ги използват във виртуална симулация на изградения в училището музей.

27 January 2023 - 16:09:17, Постижения на ученици, teach_admin,

Тази идея събра в съвместно сътрудничество ученици и преподаватели от МГ “Баба Тонка“, преподаватели от Русенски университет „Ангел Кънчев“ и музейни работници от отдел „История на България (XV – XIXв.) на Регионалния Исторически музей – Русе.

На 25.01.2023 година в залите на музея под ръководството на проф. Георги Христов от РУ учениците се запознаха с процеса на 3D сканиране на предварително подбраните от уредниците Ренета Рошкева и д-р Искрен Великов исторически експонати. Инициативата е в резултат на дългогодишното сътрудничество между Математическа гимназия „Баба Тонка“ и Русенски университет „Ангел Кънчев“ с цел повишаване качеството на образователния процес в областта на съвременните информационни технологии.

В обучението си по профилирана подготовка по Информационни технологии учениците се занимават с основите на цифровото заснемане, дигитализирането на реални обекти, създаването и обработването на цифрови видеопродукции. Запознават се със съвременните професии в ИТ сектора. Изграждането на 3D модел чрез специализиран софтуер е трудоемък процес. Учениците имат възможност в училищния STEM център да се запознаят с метода на фотограметрията за изграждането на 3D модел на реален обект и да отпечатат обекта на 3D принтера, с който гимназията разполага. По време на дигитализирането на музейните експонати те се запознават със метода на сканиране със 3D скенер със структурирана светлина. Тези скенери са скъпи и са рядко достъпни в учебна среда.

Обогатяванет о на училищния музей с експонати в дигитална форма доразвива идеята на Иван Зартов – преподавател по история в гимназията, училищният музей да се превърне в източник на интелектуална стимулация и забавление за учениците. Дизайнът на изложеното, информационните пана, организирането на турове и ученически посещения, използването на различни инструменти за дигитализация и изграждането на 3D модел чрез специализиран софтуер са част от средствата, около които музея има амбицията да изгради образователните си дейности. Процесът на подбор на експонатите и вграждането им във виртуалната реалност води до натрупване на образователен опит, съдейства за формирането на чувство за отговорност, утвърждава гордостта и самочувствието на учениците, че са достойни потомци на патрона на гимназията.

Проектъ т за дигитализирането на музейните експонати и създаването на виртуален училищен музей е на Валентин Тамахкяров, ученик от 11 клас с ръководител Донка Симеонова, преподавател по информатика и ИТ.

Тази инициатива обогатява събитията, които се организират в училището във връзка с отбелязването на две кръгли годишнини, посветени на патрона на гимназията – 210 години от рождението на Баба Тонка и 100 години от избирането ѝ за патрон на Девическото училище в Русе.

Създадените файлове се предоставят на Регионалния Исторически музей – Русе за обогатяване на визуалните инструменти в разказа за културното наследство.


Награждаване на децата с изявени дарби за 2022 година

27 January 2023 - 16:03:26, Постижения на ученици, teach_admin,

На 25.01.2023 г. в зала „Европа“ на Доходно здание се проведе ежегодната тържествена церемония по награждаване на децата с изявени дарби за 2022 година. От наградените 112 ученици заели призови места в състезания, олимпиади и конкурси в областта на науката, изкуството и спорта, 31 ученици са от МГ „Баба Тонка“.

Гордеем се с вас!


СЪСТЕЗАНИЕ „ПОТОМЦИ СМЕ НА БАБА ТОНКА“

26 January 2023 - 13:54:03, Съобщение, teach_admin,

Училищен музей МГ „Баба Тонка“ - Русе
Предметна комисия по история и цивилизации
Предметна комисия по информатика и информационни технологии

ОБЯВЯВАТ
СЪСТЕЗАНИЕ
„ПОТОМЦИ СМЕ НА БАБА ТОНКА“

Посветено на 210 г. от рождението на Баба Тонка
и 100 г. от обявяването на Баба Тонка за патрон на гимназията

Регламент:
• Състезанието е тест с 60 задачи (100 точки)
• Участват всички класове от V до XII клас
• Отговорите на въпросите са колективни – обсъждат се в класа
• Състезанието ще се проведе на 15 март 2023 г. в часа на класа, от 14:00 до 14.25 ч. (25 минути).
• Класирането ще е по брой точки и по време за решаване задачите
• Резултатите ще обяви Галина Бобева – директор на МГ „Баба Тонка“, на тържеството по повод патронния празник на гимназията - 22 март 2023 г.

Повече за състезанието прочете ТУК.


Отлично представяне в Национално състезание по лингвистика

23 January 2023 - 19:33:07, Постижения на ученици, teach_admin,

След няколко години състезания от разстояние на 21.01.2023 г в София (1.АЕГ) се състоя Национално състезание по лингвистика. Състезанието се организира от МОН и от резултатите зависи участието в Международната олимпиада.
Константин Георгиев от 12.а клас спечели ЗЛАТЕН медал. Той е на първо място в генералното класиране от 157 участници.
От Русе в състезанието се включиха 9 ученици от МГ „Баба Тонка“ (5.-12 клас):
Павел Панайотов, 5.Б клас
Марина Димитрова, 6.А клас – 5-то място от 27 ученици (51 от 80 точки)
Калина Симеонова, 6.А клас – 7-мо място от 27 ученици
Борис Златев, 7.Б клас
Преслав Тошев, 9.А клас – 7-мо място от 35 ученици
Тея Чобанов,а 10.А клас
Вяра Симеонова, 11.А клас
Константин Георгиев, 12.А клас – ПЪРВО място от 38 ученици
Дзиаци Ванг, 12.А клас – 7-мо място от 38 ученици

Учениците Константин Георгиев, Вяра Симеонова, Тея Чобанова, Преслав Тошев, Дзиаци Ванг и Борис Златев са класирани за участие в Областния кръг на олимпиадата по лингвистика. Пожелаваме им успешно класиране за Националния кръг.
С точките от Националното състезание, Константин, Дзиаци и Преслав са с реални шансове за класиране в разширения състав за участие в Международната олимпиада по лингвистика.

Ръководители на учениците са: Румяна Жекова от МГ „Баба Тонка“ (5.-6. клас) и Илияна Раева от Русенски университет (7.-12. клас).

Пoздравления за учениците и техните ръководители!


Общинско първенство по шахмат

19 January 2023 - 13:16:13, Постижения на ученици, teach_admin,

На 17.01.2023 г. в гр. Русе се проведе Общинско първенство по шахмат за ученици от V-VII и VIII-X клас. Ученици от МГ "Баба Тонка" взеха участие в двете възрастови групи.
След убедително спечелени партии и двата отбора станаха шампиони.

В индивидуалната надпревара във възрастова група V-VII клас за отлична игра с грамоти бяха наградени:
Георги Димитров от V a клас - играещ на I дъска и
Кристиана Данева от V a клас - играеща на IV дъска.
Във възрастова група VIII-X клас грамоти за най- добри състезатели получиха:
Станислав Ботев от X а клас - играещ на I дъска
Елена Иванова от IX а клас - играеща на IV дъска.

Пожелаваме им успех в следващите етапи на Ученически игри!


Отиди на страница  [1] 2 3 ... 122 123 124

Категории новини
Полезни връзки

фонд Математика на бъдещето
МОMН
РУО-Русе
Община Русе
инфо за град Русе
Държавна агенция за закрила на детето


Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]


Случайнa снимка

Ден на самоуправлението 5.05.2010
Случайнa снимка - Преглед на снимка в оригинални размери
Брой снимки: 8


Онлайн

Гости: 5
Регистрирани: 0
На тази странница: 2
Регистрирани: 1384, най-новият: sil.jordanova

Официален сайт на МГ "Баба Тонка" - 2008