15 ученици от МГ „Баба Тонка“ получиха сертификат на Кеймбридж

06 October 2022 - 07:58:49, Постижения на ученици, teach_admin,

Галина Бобева – директор на МГ „Баба Тонка“ връчи сертификати за владеене на аклийски език във формата на университета Кеймбридж на 15 ученици от МГ „Баба Тонка“. През изминалата 2021-2022 г. със съдействието на Даниел Иванов, бивш възпитаник на МГ „Баба Тонка“, бе организиран курс за владеене на английски език във формата на Кембридж. Включиха се 15 ученици от 9. до 12. клас, които след участие в обучението, се явиха на изпит. Фондация „ЕмБридж“, представлявана от Даниел Иванов, набра средства, с които финансира обучението, материалите и таксите за изпита на учениците. Учениците постигнаха изключително високи резултати: 9 защитиха ниво С2, 6 – ниво С1. Преподавател на групата бе Николай Николов – старши учител по английски език в МГ „Баба Тонка“.

През учебната 2022-2023 година ще има нова кампания, след подбор на кандидати от 10. и 11. клас.


Курс по математика

27 September 2022 - 16:41:46, Съобщение, teach_admin,

Училищното настоятелство при Математическа гимназия „Баба Тонка” – Русе


организира курс по математика за ученици в VII клас.

- Ръководител – Антоанета Лекова – старши учител по математика;
- Минимален брой ученици – 15;
- Брой часове - 60.
- Занятията се провеждат в събота от 9 до 10:30 часа;
- Среща с родителите и първо занятие на 15.10.2022 г. /събота/ от 10:00 часа;
- Място – кабинет 18, етаж 1 в МГ „Баба Тонка”;
- Записване от 28.09. до 10.10.2022 г., на телефон 0882 908 555 при г-жа Галина Петрова в работно време;
- Курсът е подходящ за ученици с интерес по математика, които могат да работят самостоятелно;
- Подробности на срещата на 15.10.2022 г.


Учители от МГ “Баба Тонка” - Русе преминаха успешно обучение на тема: “Прилагане на дизайн мислене в проектнобазирано обучение за намиране на иновативни решения”

27 September 2022 - 10:53:16, Съобщение, teach_admin,

Учители от МГ “Баба Тонка” - Русе преминаха успешно обучение на тема: “Прилагане на дизайн мислене в проектнобазирано обучение за намиране на иновативни решения”, одобрено със заповед на заместник-министъра на образованието и науката РД09-3371/20.06.2022 г.

На 23.-24.09.2022 г., бе проведено двудневно обучение по дизайн мислене на 38 педагогически специалисти от МГ “Баба Тонка” - Русе в почивна станция “Просвещение”, КК “Св.Св. Константин и Елена” по инициатива на Галина Бобева, Директор на гимназията и осъществено с подкрепата на “Образование 5.0”.

“Образование 5.0” провежда обучения по 8 програми, вписани в Информационния регистър на одобрените програми за повишаване на квалификацията към МОН. Те са в 4 основни направления – дизайн мислене, предприемачество, дигитални умения, умения в STEM / STEAM области.

Магданела Делинешева, модератор на обучението запозна учителите с процеса на дизайн мисленето като ефективен творчески метод за генериране на идеи. Представени бяха неговите етапи и основните методи, инструменти и дейности, които могат да послужат като отправна точка за проектно-базирано и ориентирано към човека обучение. С такива проекти учениците могат да развиват не само задълбочено разбиране на местния контекст, но и важни умения за бъдещето като критично и творческо мислене, комуникация и сътрудничество.

Цел та на обучението бе да изградят умения у педагогическите специалисти за фасилитиране на процеса на дизайн мислене, насочен към генериране на иновативни решения на проблеми от учениците, да подпомогнат учителите с практически насочени материали за осъществяване на проектно-базирано и ориентирано

към човека обучение, да спомогне за повишаване на педагогическата, социалната и гражданската компетентност на педагогическите специалисти.

Участн иците се запознаха подробно с ръководството за учителя/фасилитатора и работната тетрадка за ученика по дизайн мислене, разработени за глобалното състезание Solve for Tomorrow на Samsung. Като част от политиката на компанията за корпоративна социална отговорност то има за цел да повиши интереса и уменията на учениците в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM), като им поставя предизвикателство да демонстрират иновативни решения за подобряване на местната общност и околната среда.

В края на обучението участниците попълниха анкета за самооценка и удовлетвореност и изходящ тест. След приключване на обучението, педагогическите специалисти споделиха своята удовлетвореност от обучението и готовност за прилагане на дизайн мисленето в работа по проекти, насочени към идентифициране на реални нужди в общността и тяхното решаване.


Млада художничка печели редица награди

23 September 2022 - 11:19:15, Постижения на ученици, teach_admin,

Дванадесетгодишната Дилара Фуджи е ученичка от 6.а клас в МГ „Баба Тонка“. През учебната година тя спечели редица престижни награди от много конкурси:
- участие в изложба на „TIMAC AGRO BULGARIA”
- специална награда от ОУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ ” - ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ МЕЖДУНАРОДЕН ФОРУМ „ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ – ИСТОРИЯ НА ЦЯЛ ЕДИН НАРОД”; КАТЕГОРИЯ II – художествени творби, жанр 2.1 живопис, втора възрастова група - 11-14 год.
- III то място – Дилара Фучиджи - V а клас, МГ „Баба Тонка“ - гр. Русе. РИОСВ-Русе за детска рисунка на тема: „Резерватът Сребърна през четирите годишни сезона“ по повод Световния ден на влажните зони 2022 г., на тема: „Влажните зони за хората и природата
- Бронзово отличие в Международния конкурс „Млад зограф“


Седмично разписание на часовете

18 September 2022 - 11:52:49, Съобщение, teach_admin,

Седмичното разписание на часовете е публикувано в меню Информация/Седмично разписание.


Музей за бъдещето

17 September 2022 - 12:02:11, Съобщение, teach_admin,

През учебната 2021-2022 г. музеят в МГ „Баба Тонка“ отвори врати след четири годишно прекъсване заради основния ремонт на сградата и пандемията от Ковид 19. Той се намира в приземния етаж, отделени са му две свързани помещения. Първото разказва личната, семейна и обществена история на Тонка Обретенова, във второто се съхранява историята на гимназията. Идеята да се създаде музейно пространство, разказващо за патрона на гимназията, е свързана с отбелязването на 100-годишнината от преименуването на училището от Княгиня Евдокия на Баба Тонка. На 15 септември 2022 г. то прие първите си посетители.

Русенск ата девическа гимназия, чийто наследник е днешната Математическа, е създадена още в годините на турското робство. През 1898 г. е именувана на княжеската дъщеря непосредствено след рождението й. През 1922 г. русенци вземат решение девическото училище да получи името на известната русенска възрожденска деятелка Тонка Обретенова.

Училищн ият музей дължи обновлението си на апостолската дейност на един вдъхновяващ учител – Иван Зартов. Завръщайки се за кратко след пенсионирането си, той прегърна като своя кауза работата по възстановяването на училищната памет. Музеят е място, в което съвременните млади хора трябва да намират множество отговори. В него трябва да кипи живот, от славната история на гимназията трябва да черпим гордост, вдъхновение, упование в трудностите и вяра в утрешния просперитет. Това са уроците, които г-н Зартов преподава не само на учениците, но и нас – по-младите.

Всички подкрепяхме г-н Зартов, защото неговите усилия ни напомняха за делата на онези възрожденски деятели, на които дължим националното си самочувствие. Верни помощници в обновяването и подреждането на експозицията бяха Соня Русева и Даниела Стоянова – младата смяна учители по история. Със съдействието на Диляна Ангелова и Снежана Тодорова – старши учители по информатика и ИТ, бе създаде 40 минутен филм за музейната сбирката. Идеята за новия вид на паната бе дадена от д-р Вяра Гунева, старши учител по изобразително изкуство. С неизчерпаем плам в организирането и координирането на всички дейности се захвана моята колежка – Наталия Кръстева, заместник-директор АСД. Историята няма да стои заключена, таблата няма да немееят в тъмното, училищният музей ще е място за много инициативи. В това вярва Галина Бобева, директор на МГ „Баба Тонка“, която за три години успя да ръководи педагогическия колектив така, че да обнови и модернизира училищните пространства изцяло.

Преди 6 години аз прекрачих несмело вратите на МГ „Баба Тонка“ за пръв път. Като автор на две краеведски книги нямах търпение да се гмурна в училищната история. Сърбяха ме ръцете да издирвам и пиша, но каква изненада ме очакваше. Историята на гимназията бе старателно събирана в книги, в електронни учебници, във филми. Заслугите са на поколения учители. Щастлива съм, че в професионалния си път срещнах Иван Зартов и Калина Владова – вдъхновяващи и мъдри учители по история. Техните изследвания, събираческа дейност и текстове използвам и до днес.

Училищната общност на МГ „Баба Тонка“ ще пребъде, защото паметта за миналото ни ръководи в работата за настоящето и бъдещето.

Цветелина Георгиева


Отиди на страница  1 2 [3] 4 ... 119 120 121

Категории новини


Предстоящи събития

Няма предстоящи събитияПолезни връзки

BezNasilie
МОMН
РУО-Русе
Община Русе
инфо за град Русе


Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]


Случайнa снимка

Отбелязване Деня на Отечеството 23.02.2011 г.
Случайнa снимка - Преглед на снимка в оригинални размери
Брой снимки: 104


Онлайн

Гости: 11
Регистрирани: 0
На тази странница: 8
Регистрирани: 1384, най-новият: sil.jordanova

Официален сайт на МГ "Баба Тонка" - 2008