По следите на традициите и легендите

31 October 2019 - 11:56:26, Постижения на ученици, Administrator,

В навечерието на Деня на народните будители с учениците от 11. а и 11. б клас започваме интересен филологически проект. Нарекохме го „По следите на традициите и легендите“, основната ни идея е да проследим някои фолклорни легенди и предания, включително и на терен, и различни чуждестранни традиции, които нахлуват безпрепятствено в българския живот. Участниците в проекта ще се срещнат с писатели и с филолози, които работят в различни културни институции. Ще ги помолят за съдействие по разработваната тема. Проектът ще завърши с написване на доклади по самостоятелно формулирани теми, следствие от направените проучвания. Окончателните текстове ще бъдат представяни на различни литературни форуми, вкл. на ежегодната литературна конференция на гимназията.
На 30 октомври посетихме Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Валерия Йорданова ни разказа за книжовното дело на видния ни съгражданин акад. Михаил Арнаудов. С интерес разгледахме изложбата от негови книги, особено любопитна бе капсула, в която се съхранява ръкописа за Софроний Врачански. Научихме, че това е съвременен метод за защита от микроорганизмите, които могат да заразят и да унищожат старата хартия. Видяхме множество бележките, написани на отделни листчета и по полетата на книгите. Научихме, че личната библиотека на учения наброява 6500 тома, на 25 езика. Видяхме как служители от Регионалната библиотека работят с архива му и разгледахме поздравителните адреси, получени за 90-годишнината му.
Във фоайето на втория етаж бе организирана друга изложба, на които видяхме първото издание на „Под игото“, публикувано в Сборника за народни умотворения, наука и книжнина, ръкописи с преводи на Шекспир на Трифон Трифонов, преподавател в Първа мъжка гимназия, първото издание на съчиненията на Любен Каравелов, под редакцията на Захари Стоянов.
Започваме нашия проект с посещението в Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Ще ви разказваме за всички етапи от него. Писането може да бъде забавно и любопитно приключение, в това отдавна са убедени учениците от 11. а и 11. б клас. Независимо какъв ще е техният професионален път в живота, те ще останат верни следовници на българското слово.
Да ни е честит Денят на народните будители!
Гореща благодарност към служителите на Регионална библиотека „Любен Каравелов“!


Ден на отворените врати за клубните дейности в МГ „Баба Тонка“

28 October 2019 - 13:50:00, Съобщение, Administrator,

В неучебния, но присъствен 28 октомври ръководителите на клубовете в МГ „Баба Тонка“ организираха Ден на отворените врати. Всеки клуб беше подготвил демонстрация или презентация за дейността си. Галина Бобева, директор на училището, представи накратко изявите на участниците в клубните дейности през изминалата учебната 2018/2019 г. Тя отбеляза, че в Математическа гимназия „Баба Тонка“ са сформирани групи за занимания по интереси, които подкрепят развитието на ключовите компетентности на учениците в различни области. Заниманията по интереси се организираха чрез педагогическите форми – клуб и състав, в тематичните направления „Дигитална креативност“, „Природни науки“, „Математика“, „Технологии“ и „Спортно ориентиране“.
Резултати от дейностите в клубовете:
Участниците в клуб „Спортно ориентиране“ през изминалата учебна година спечелиха много призови места в Републиканското първенство по спортно ориентиране в България, две девойки участваха на Европейското първенство в Беларус, а един от дванадесетокласницит е взе участие в Световното първенство за юноши и младежи в Дания.
Участниците в клуб „МГ Дебати“ са участвали в състезания в България, в двата формата „Световни училища“ и „Британски парламентарен дебат“. Участниците в клуб „МГ дебати“ и тази година стигнаха до два от полуфиналите и до един от финалите на двата формата.
Ученици, участващи в дейности на клуб „Роботика“ се включват в много състезания, където завоюват призови места в: първата „Електониада“ 2019, организирана от РУ „Ангел Кънчев“, традиционното състезание на Русенски университет „Дни на роботиката и мехатрониката“ 2019 г., националното състезание Фестивал на роботиката по програма „Роботика за България“ - 2019.
Клубът по тенис на корт провежда свой вътрешен турнир, на който призовото място при девойките зае Надежда Атанасова, а при юношите победител стана Павел Петров.
Основната цел на дейността на екоклуба е свързана с формиране у учениците на екологично образование и щадящо, грижовно поведение към околната среда. Дейностите на екоклуба бяха съгласувани с ръководството на ПП „Русенски Лом", РИОСВ и РЗИ - Русе.
Основните дейности в Клубът по предприемачество „Успешните хора“ са: Иновационен лагер, Световна седмица на предприемачеството - най-мащабният в света празник на новаторите и предприемачите, Мениджър за един ден/ Кариерен ден – в рамките на популярната национална инициатива на Джуниър Ачийвмънт България, Световна седмица на парите – инициатива на Child & Youth Finance International в партньорство с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
Едно от най-атрактивните мероприятия на клуб „Друзя Росии“ беше разработването на проект по повод 220 г. от рождението на А.С. Пушкин, който завърши с открит урок.
Ученици участващи в дейности на клуб „Дронове“ съвместно с факултет „Електротехника, електроника и автоматика“ на РУ „Ангел Кънчев“, проведоха обучения за „Изграждане на 3D модели посредством фотограметричен метод“, за „Работа с модулната платформа за обучение Airblock“ /блоково базирана програмна среда/, в семинар на тема „Технологии на бъдещето: Интернет на нещата и Изкуствен интелект“. Учениците от клуб „Дронове“ изграждат 3D модели чрез метода на фотограметрията, сглобяват и управляват квадрокоптери.
От години в гимназията функционира Клуб по журналистика. Участниците в клуба отразяват училищния социален живот и развиват активна гражданска позиция. Тази година в екипа се обучаваха млади журналисти и защитници на свободното слово. Учениците от клуба издаваха и разпространяваха вестник „Свободен час“ за който правиха реклами, вземаха интервюта с диктофон, писаха статии и пр.
Клуб LOGO LUDENS е създаден, за да отговори на творческите потребности на учениците, желанието им да получат възможност за сценична изява на училищни и извънучилищни мероприятия. Те са съпричастни както с изкуството, така и с честването на училищните празници и опазването на традициите.
В клуб „Фолклорна плетеница“ се създадоха композициите: женски стилизиран фолклорен танц, мъжки народен танц, смесен фолклорен и хумористичен танц. А участията на Клуб „Фолклорна плетеница“ са в: Коледен концерт, Патронен празник, НФФ „Русчуклийска среща“, Празник в село Кацелово и в село Тетово, Участие в литературна конференция, Изпращане на абитуриенти на МГ, 24 май пред Община Русе.


Ученици от МГ активно участваха в Деня на отворените врати в съда

28 October 2019 - 13:49:53, Постижения на ученици, Administrator,

На 24-ти октомври 2019 г. Окръжен съд – Русе отвори врати за всички желаещи да се запознаят отблизо с дейността на институцията. Инициативата е част от кампанията на Висшия съдебен съвет (ВСС) за провеждане на „Дни на отворените врати в органите на съдебната власт“.
Обявеният преди месец конкурс за ученическо есе на тема „Законът и справедливостта“ за ученици от VІІІ до ХІІ клас от област Русе спечели Мелиса Замфирова от XI д клас.
Кулминацията на деня беше симулативния наказателен процес по приказка за Хитър Петър, разигран от шестокласници на МГ „Баба Тонка“ . Изключителен колорит внасяше облеклото на участниците в процеса - самият Хитър Петър, свидетелите и подсъдимият бяха облечени в народни носии, магистратите – в тоги, а охранителят – с полицейска униформа. Ученическият съдебен състав разгледа делото и след оттегляне на тайно съвещание се произнесе с присъда – виновен, като му наложи наказание лишаване от свобода за срок от десет години при първоначален строг режим.
Съдия Росица Радославова от наказателното отделение на Окръжен съд - Русе поднесе своите адмирации към участниците за отличното им представяне и отдадеността им при провеждането на симулативния процес. Всички ученици получиха грамоти и предметни награди. Госпожа Радославова връчи благодарствен адрес към директора на гимназията и всички учители, дали своя принос в подготовката на младежите.


Купа спечелиха участниците в крос-поход „Русенско поломие“

21 October 2019 - 16:05:25, Постижения на ученици, Administrator,

На 12.10.2019г се проведе традиционният крос- поход „Русенско поломие“ по маршрута с. Кошов – поречие на р. Черни Лом – м. Смесите – Ивановски скални църкви. Събитието бе подкрепено от РУ „Ангел Кънчев“, СТПД „Академик“ и Община Русе. МГ „Баба Тонка“, клуб „Спортно ориентиране“, се включи в похода за отбелязване на Европейския ден на спорта в училище с две групи пешеходно преминаване и 8 ученици, индивидуално кросово бягане по трасето.
Участниците от гимназията бяха отличени с купа, а Даниел Генчев от IХа клас– с купа за най-добро време.
Благодарение на отличната организация и слънчевия есенен ден, прехода достави удоволствие и приятен спомен на всички участници.


Практикум по финансова математика

18 October 2019 - 14:30:23, Съобщение, Administrator,

На 9.11.2019 г. ще стартира практикумът по финансова математика „Анализирай това“ за ученици от 11-ти и 12-ти клас на русенските училища. Инициативата се реализира по програмата „Знание и растеж“ на фондация „Русе – град на свободния дух“ с подкрепата на фондация „Еконт“. Проектът се осъществява от екип на Русенски университет „Ангел Кънчев“, с подкрепата на елитните русенски училища МГ „Баба Тонка“, ПГИУ „Елиас Канети“, СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ и СУ „Възраждане“. Това е второто издание на практикума, като през тази учебна година обхватът на темите е разширен, казусите са нови и се очаква да бъдат обхванати по-голям брой ученици.

Практикумъ т ще представи накратко основни теми от финансовата математика и приложението ѝ в практиката, използвайки иновативни методи на преподаване. Той ще се проведе в Русенския университет на 9, 16 и 23 ноември от 10 до 16 ч. Желаещите да се включат могат да се запознаят по-подробно с темите, задачите и целите на проекта от брошурата.

В практикума могат да вземат участие ученици от 11-ти и 12-ти клас от всички русенски училища, записали се в онлайн формата за участие не по-късно от 31.10.2019 г. (https://forms.gle/ QeMpMaL9geMLaqe97)

В момента на пазара на труда в Русе, а и в цялата страна, има дефицит на финансови анализатори. Русенски университет „Ангел Кънчев“ обучава такива специалисти (бакалаври) в уникалната за България специалност Финансова математика. Участниците в практикума ще получат възможността да се запознаят с практическите умения и възможностите за кариерна реализация, които дава тази специалност. Подобрявайки финансовата грамотност на подрастващите, „Анализирай това“ им осигурява един по-добър старт в живота, което от една страна им носи дългосрочна полза и от друга е благоприятно за развитието на гр. Русе.


КОНКУРС НА ТЕМА СЪВРЕМЕННИ ВДЪХНОВИТЕЛИ

10 October 2019 - 16:18:17, Съобщение, Administrator,

ФОНД „МАТЕМАТИКА НА БЪДЕЩЕТО”, СЪВМЕСТНО С МГ „БАБА ТОНКА”, ОБЯВЯВА КОНКУРС НА ТЕМА СЪВРЕМЕННИ ВДЪХНОВИТЕЛИ

Случвало ли ви се е да станете очевидци на интересна и не често срещана ситуация, която ви кара да се замислите как хората правят добро и защо го правят?

История – кратичка, обикновена на пръв поглед, почти незабележителна, но… вдъхновяваща. Просто сцена от нашия забързан градски живот, но едновременно скрита история за доброто и красивото.

Има ли ги тези добри хора, съвременните вдъхновители? Има ги – те са пред очите ни. Могат да се появят по всяко време, така че, оглеждайте се.

А после ни разкажете историята чрез:
↔ снимка с кратък текст (най-добре до 50-100 символа)
↔ видео клип или интервю (не повече от 3 мин)
↔ кратко есе (до 300 думи)
↔ стих или …просто както на вас ви харесва…бъдете креативни.

Изпратет е историята на имейла на Фонда mg.babatonka.ruse©gmail.com или направо я качете в страница ни във Facebook

Няма ограничение за участие в конкурса, но наградите ще се присъдят само на настоящи възпитаници на МГ Баба Тонка. Затова не забравяйте да уточните имената и класа си.

Фонд „Математика на бъдещето“ ще отличи с парична награда от по 100 лв:
√ Най-вдъхновяващата история
√ Най-оригинално разказаната история
√ Най-харесваната история във Facebook,
а журито ще връчи и една Специална награда от 200 лв.

Вдъхновителите ни дават очи за красивото и усещане за доброто.

Конкурсът продъжава до 30 октомври. Наградените ученици ще бъдат обявени в навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители.

А до тогава… не забравяйте да се оглеждате!


Отиди на страница  1 2 [3] 4 ... 94 95 96

Категории новини


Предстоящи събития

18 December at 1800
Коледен концерт

11 January
Олимпиада по ИТПолезни връзки

BezNasilie
МОMН
РУО-Русе
Община Русе
инфо за град Русе


Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]


Случайнa снимка

Юбилейна конференция 01.11.2013 г.
Случайнa снимка - Преглед на снимка в оригинални размери
Брой снимки: 16


Онлайн

Гости: 5
Регистрирани: 0
На тази странница: 2
Регистрирани: 1384, най-новият: sil.jordanova

Официален сайт на МГ "Баба Тонка" - 2008