По следите на традициите и легендите

31 October 2019 - 11:56:26, Постижения на ученици, teach_admin,

В навечерието на Деня на народните будители с учениците от 11. а и 11. б клас започваме интересен филологически проект. Нарекохме го „По следите на традициите и легендите“, основната ни идея е да проследим някои фолклорни легенди и предания, включително и на терен, и различни чуждестранни традиции, които нахлуват безпрепятствено в българския живот. Участниците в проекта ще се срещнат с писатели и с филолози, които работят в различни културни институции. Ще ги помолят за съдействие по разработваната тема. Проектът ще завърши с написване на доклади по самостоятелно формулирани теми, следствие от направените проучвания. Окончателните текстове ще бъдат представяни на различни литературни форуми, вкл. на ежегодната литературна конференция на гимназията.
На 30 октомври посетихме Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Валерия Йорданова ни разказа за книжовното дело на видния ни съгражданин акад. Михаил Арнаудов. С интерес разгледахме изложбата от негови книги, особено любопитна бе капсула, в която се съхранява ръкописа за Софроний Врачански. Научихме, че това е съвременен метод за защита от микроорганизмите, които могат да заразят и да унищожат старата хартия. Видяхме множество бележките, написани на отделни листчета и по полетата на книгите. Научихме, че личната библиотека на учения наброява 6500 тома, на 25 езика. Видяхме как служители от Регионалната библиотека работят с архива му и разгледахме поздравителните адреси, получени за 90-годишнината му.
Във фоайето на втория етаж бе организирана друга изложба, на които видяхме първото издание на „Под игото“, публикувано в Сборника за народни умотворения, наука и книжнина, ръкописи с преводи на Шекспир на Трифон Трифонов, преподавател в Първа мъжка гимназия, първото издание на съчиненията на Любен Каравелов, под редакцията на Захари Стоянов.
Започваме нашия проект с посещението в Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Ще ви разказваме за всички етапи от него. Писането може да бъде забавно и любопитно приключение, в това отдавна са убедени учениците от 11. а и 11. б клас. Независимо какъв ще е техният професионален път в живота, те ще останат верни следовници на българското слово.
Да ни е честит Денят на народните будители!
Гореща благодарност към служителите на Регионална библиотека „Любен Каравелов“!Предстоящи събития

Няма предстоящи събитияПолезни връзки

BezNasilie
МОMН
РУО-Русе
Община Русе
инфо за град Русе


Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]


Случайнa снимка

УС'11 Боровец
Случайнa снимка - Преглед на снимка в оригинални размери
Брой снимки: 55


Онлайн

Гости: 7
Регистрирани: 0
На тази странница: 3
Регистрирани: 1384, най-новият: sil.jordanova

Официален сайт на МГ "Баба Тонка" - 2008