а
    
 
Забавна математика
 
Вход
 
Начало
Математичeска Атака
Материали
Тестове
Динамична геометрия
Graphic calculator
От ученици за ученици
За свободен час
В Internet
История
Резултати
Проект за кабинет
на фонд 'Възпитаници на МГ'
Учебно студио
Преподаватели по математика
Забава
On-line игри

Math PlayGround

Игра и математика
Натиснете тук... ?
... или тук ...
4 сфери
Красив фрактал
Фрактали
Послушайте музика
Какво Ви препоръчват звездите...?
Новини от спорта
  The Mandelbrot Competiton 2003-2009 година. Успех в Хон Конг, Китай- 2011г. Успех в Хон Конг, Китай- 2011г. в състезанието за купата 'По Льонк' Успех в Хонк Конг-2011г.Злато за Велина и Яница.Награждаването беше в ИМИ на БАН, София Злато за Яница Пехова от 10 клас от Австралийското Кенгуру - 2009 г. Злато за Велина Вълова от 10 клас от Австралийското Кенгуру - 2009 г.НП Джереми Нюман - австралийският посланик за България връчи медалите на учениците Успех в Хон Конг, Китай- 2005г. в състезанието за купата 'По Льонк' Успех в Хонк Конг - 2007г.  1st International Young Mathematicians’ Convention в Индия Първенци в Националната олимпиада гр.Грац,Австрия Успех в The Mandelbrot CompetitionУзана 2007. Предизвикателство за всички!TI -92  за първи път в ръцете на лауреатите от ЛИШ-2007Жени Сендова и УчИМИЛусина Терзиян с отлично представяне в сесия на УчИМИ,2003г. Александър Колев с много добро представяне в сесия на УчИМИ,2008г. Мария Пенчева с много добро представяне в сесия на УчИМИ,2008г. Петя Йорданова с много добро представяне в сесия на УчИМИ,2008г. Лятна лагер школа в курорта 'Св.Св. Константин и Елена' с ученици от МГорганизиранаот катедра математика при МГ Стефани с награда лаптоп от Национален тест по математикаИндивидуална награда за Катя в The Mandelbrot competitionВторо отборно за 8 клас на ЗМС- Плевен Състезание и награждаване Европейско Кенгуру в МГПървият сборник на математиците - в чест на 40 години МГ

Забавна геометрия

Учебни етюди от книгата на Яков Исидорович Перельман

"Забавна геометрия"

   

Разграфете лист с успоредни линии, на разстояние два пъти по-голямо от размера на клечка кибрит / например/, която ще хвърляте. Пускайте клечката върху листа. Направете многократни хвърляния и пресметнете отношението на броя на хвърлянията към броя на пресичанията на клечката с някоя от успоредните линии!

Удивително е, че ще получите приближена стойност на числото Пи .

 

 

Неверятно, но факт! Ако си построите подходяща билярдна дъска, то можете да решите задача от преливания. Например, как да разпределим 12 литра по-равно, ако имаме на разположение два бидона от 3 литра и 7 литра ни обясни подробно Пламена?!

 

 

 

В миналото почти всички мореплаватели са използвали този начин да определят местоположението на кораба. Използвали са "патерицата" на Якоб, за да измерят големината на ъгъла по звездите.

 

 

Тук за "Умната врана" ни разказват как ще се напие с вода! А то е необходимо да се сети как да повиши нивото на водата в съда!

 

 

На кадъра, Свилена, Ани и Теди определят по разположението на Голямата мечка и Северния полюс къде сме ние!

 

Тригонометричните таблици са полезни, но тежат ако ги вземете в раницата на дълъг поход! А тук, учениците обясняват, как да използваме знанията си, за да намерим големината на тригонометричните функции без таблиците!

 

 

 

Малко повече за задачата за квадратура на кръга - или как да се построи окръжност с лице на даден квадрат или май беше обратното.. кръг с лице на даден квадрат:)!

 

Колко тежи дървото намират Владо и компания, но без да използват кантар?!

Знаете ли, че с универсалната формула на Симпсън всеки обем се намира...?!

 

 

По реката, лодкар забелязва височината на лотус / балонът е модела в етюда/ над водата. Накланя го и преценява дълбочината на реката? Колко е дълбока реката Искрен, Данчо и Слави измерват както са правили още древните индийци?  

Как да се измери ширината на реката, без да се преминава тя?! Пример за решение, демонстрират Деси и компания, като прилагат знания от подобни триъгълници, но и не без помощта на тази дъсчица!

 

 

 

Щом геометрията заработи...!

 

 

 

 

 

Чели ли сте роман на Майн Рид за мерки от особен вид? За тези особени измервания ни разказаха Мария, Николета и Ники. Демонстрираха го даже със собственоръчно изработена бъчва!

 

   

Това е "прост" трисектор на големина на ъгъл. Интересно, че всеки може да си го изработи, както направиха Лора и Свилена.

 

 

 

С часовник Лора раздели произволен ъгъл на три равни части...? ! Възможно е и е много интересно, защото знаете, че само с линийка и пергел, тази задача е просто нерешима!

 

 

Да, беше ни много полезно, а и много весело. Да учиш, докато го преживяваш - това е истината за знанието!

 

 

 

 

Филмът "Забавна геометрия" може да бъде използван за учебни цели.

Етюдите са подготвени и изпълнени от единадесетокласниците на Випуск 2007.

 

 

Предлагаме Ви
reclama
Актуални новини
New ! New ! New !

-> Предстоящи мероприятия:

-> Резултатите от състезанието са публикувани на страницата на състезанието. Награждаването на първенците е на 24.04.2019 от 18:00 часа в Аулата на МГ "Баба Тонка".

-> Всички участници от 4, 5 , 6 и 7 клас трябва да попълнят регистрационната форма: РЕГИСТРАЦИЯ!

-> Публикувани са темите от задочния кръг на "Математическа атака" за 2017/2018 година !

-> Условия на задачи от очен кръг на "Математическа Aтака";


->Условия на задачи от задочен кръг на "Математическа Aтака"
-> Резултати от "Математическа Aтака"


-> Информация за курсовете може ще получите на тел: 0882 72 95 97, г-жа Галя Върбанова или се ще свържете лично със съответния преподавател.

-> Всеки кабинет по математика е оборудван с компютърна система и високоскоростен Internet достъп;

->Спонсори на  Фонд "Възпитаници на МГ". Подкрепете ни и ВИЕ!;

Знаете ли, че...


През 2013/14 година
Математическа гимназия
"Баба Тонка"
чества 150 годишен юбилей

През 2012/13 година бе учреден
Фонд "Математика на бъдещето". Целите на набраните средства е инвестиране в редица състезания и лагер-школи, организирани за развитие на младите математици от гимназията

През 2011/12 година бе отпечатан сборник с превод на български език на задачите от международното състезание "The Mandelbrot Competition 2003 - 2009 година"

През 2011/2012 година бе създаден първият мултимедиен кабинет по математика със средства от трансграничния Българо-румънски проект „Информационните и комуникационни технологии – движеща сила за промяна в образованието”. Повече информация тук!

През 2009/2010 година
колективът на МГ "Баба Тонка" бе удостоен с награда "Русе".

През 2009/2010 година
излезе от печат първият сборник по математика "Математическа Атака" на катедра математика при МГ.

През 2009/2010 година МГ "Баба Тонка" участва в проект "Да направим училището привлекателно за младите хора"
Повече информация тук

reclama
Търсете в Internet
Търсете в сайта
Статистика
Онлайн потребители: 1
Общо регистрирани: 3322
                
    Полезни сайтове:  МОМН   Виртуален кабинет по математика   УЧИМИ   СМБ-Русе   ЦУТНТ-Русе   МГ-Русе   Община Русе   1000 стипендии   Американска Фондация за България   Math10.com   Уикипедия   Знам.bg   Учители новатори   Uchenik.com   On-line тестове   Каталог на училища   Каталог на академични сайтове   И още връзки от тук... 
 
©Дизайн: Никола Саджаклиев, Слави Славев, Боряна Куюмджиева