Среща с Елена Павлова

02 юни 2023 - 17:27:00, Участие в проекти, teach_admin,

Днес учениците от шестите класове на МГ „Баба Тонка“ се срещнаха с Елена Павлова, писател и преводач. Авторката работи предимно в областта на фантастиката, фентъзито и хоръра, с кратки забежки в областта на трилърите. В последните години успешно се изявява и в детската литература. Превежда от английски и руски.
Сред безбройните въпроси, които зададоха децата, бяха обичайните: от кога пише, върху какво работи в момента. Елена им разказа, че пише „откакто се помни“. Първата си награда от конкурс получава само на 13-годишна възраст, като при това конкурсът е за възрастни. Първата си самостоятелна книга издава през 1994 г., а досега е натрупала около 40. Част от тях са книги-игри, които е издала под псевдонима Върджил Дриймънд. Макар че модата на книгите-игри е отчасти отминала, Елена Павлова остава вярна на това свое увлечение. В момента тя пише текста на компютърна игра, която се очаква да види бял свят в близките 2-3 години.
Малките читатели с интерес разлистваха страниците на „Камен и пиратите от 5 г“, „Асен и пътешествениците в 100 Българии“, „Приключение в Долната земя“ и „Катакомби и Сдухотия“. Те поискаха да узнаят подробности за творческия процес – от какво се вдъхновява писателката, кое е най-продуктивното ѝ време от деня, как написаният текст се превръща в книга и как после се продава тази книга.
Особен интерес предизвика „Дивите животни на града“. Това е книга с мисия, която всяко дете е добре да прочете. В момента е в ход работата по третата книга от тази поредица, която има за цел за разкаже на децата за дивите животни, които обитават градската среда и които ние често не забелязваме.
Накрая учениците чуха откъс от най-новия проект на Елена Павлова, а училищната библиотека се сдоби с няколко ценни заглавия. Писателката пък отнесе със себе си любовта и уважението на малките читатели, както и обещанието да прочетат всички книги.

Нели Цветкова

Полезни връзки

фонд Математика на бъдещето
МОMН
РУО-Русе
Община Русе
инфо за град Русе
Държавна агенция за закрила на детето


Здравей

Потребител:

Парола:
Помни ме

[ ]


Случайнa снимка

Патронен празник
Случайнa снимка - Преглед на снимка в оригинални размери
Брой снимки: 1


Онлайн

Гости: 3
Регистрирани: 0
На тази странница: 2
Регистрирани: 1384, най-новият: sil.jordanova

Официален сайт на МГ "Баба Тонка" - 2008